Salilus » Specials » Temperatuur

Thermometerschalen

Thermometerschalen We kunnen er niet meer omheen: zowel voor ons comfort als voor de huidige wetenschap en techniek moeten we de temperatuur meten. Niet iedereen doet dat op dezelfde manier.

Alles over temperatuurschalen

In onderstaande artikels word je een beetje wegwijs gemaakt in het waarom en hoe van de verschillende thermometers. Het zou makkelijker zijn als iedereen dezelfde thermometerschaal gebruikte, maar dit is niet het geval. Hier wordt uitgelegd hoe dat komt en hoe we ermee kunnen omgaan.

In Europa zijn we gewend de temperaturen uit te drukken in graden Celsius, voor de praktische zaken en graden Kelvin in wetenschappelijk onderzoek. Lees je een Amerikaanse krant, of kijk je naar buitenlandse films, dan word je onherroepelijk geconfronteerd met graden Fahrenheit. Vaak is het frustrerend dat we de vermelde temperaturen niet goed kunnen inschatten.

Deze artikelreeks tracht je wegwijs te maken in de Babelse verwarring van temperatuurschalen. Ook de conversie of omzetting van de schaal van Celsius naar die van Fahrenheit en omgekeerd wordt uitgelegd.
De omzetting van Fahrenheit naar Celsius

De omzetting van Fahrenheit naar Celsius

We hebben het allemaal al meegemaakt: we zitten in het buitenland of horen een weerbericht, waarbij de temperatuur wordt uitgedrukt in graden Fahrenheit. Wat moeten we ons hierbij voorstellen?

Temperatuur en temperatuurmeting

Warm of koud? De mensheid heeft steeds gezocht naar fijnere methoden om de temperatuur te bepalen van het eigen lichaam, de omgeving, het voedsel en de lopende industriële processen.
Thermometers en Thermometerschalen

Thermometers en Thermometerschalen

Om iets te meten, hebben we een maat nodig. Voor afstanden gebruiken we de meter, voor de tijd is dit het uur, enz. Om de temperatuur te meten, hebben we ook een eenheid nodig. Dit is de graad, maar w…
Gepubliceerd door Salilus op 13-01-2008, laatst gewijzigd op 04-07-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties